Tüdőszűrés

röntgen lelet
Korábban – a TBC fertőzöttek magas száma miatt – a tüdőszűrés a 30 éven felüli felnőttnek kötelező volt, de ma már csak az ajánlott szűrővizsgálatok között szerepel. A tüdőszűrés napjainkban azért is rendkívül fontos, mert segítségével időben felfedezhető a tüdőrák, illetve a tüdő körül lévő szerveket (pl. légcső, szív) érintő betegségek és a koronavírus szövődményei is.

Miért fontos?

A tüdőszűrés még a látványos tünetek megjelenése előtt képes kimutatni a TBC fertőzést, így a beteg kezelésével megelőzhető a betegség terjedése. Nagyon fontos tény, hogy tüdőszűréssel a tüdőrák akár már a betegség kezdeti, tünetmentes állapotában is felismerhető, ami segíti a gyógyulás sikerességét. A tüdőrák mindkét nemben a leggyakoribb daganatos megbetegedés, és az 5 éves túlélési arány is ennél a ráktípusnál a legalacsonyabb.

A magas halálozási arány összefügg a korai felismerés hiányával is. A tüdőrákot ritkán diagnosztizálják korai stádiumban. A tünetek sokszor csak előrehaladott állapotban komolyak. A röntgenfelvétel vagy az alacsony dózisú CT vizsgálat gyors, fájdalommentes és életet menthet! A korai felismerés javítja a kezelés sikerességét, csökkenti a komplikációkat.

Kik a különösen veszélyeztetettek?

TBC – Különösen veszélyeztetetteknek számítanak a gyógyult TBC betegek, a hajléktalanszállókon és börtönben lakók és dolgozók, az utcai szociális munkások, a patológiai, sürgősségi, tüdőgyógyászati osztályok és mikrobiológiai laboratóriumok dolgozói, valamint az alkohol- és drogfüggők is. Számukra kötelező az évenkénti szűrővizsgálat.

Tüdőrák – A dohányzás, a sugárzásnak, toxinoknak és légszennyezettségnek való kitettség, a krónikus tüdőbetegség és a tüdőrák családi előfordulása mind növeli a betegség kockázatát.

Mikor ajánlott?

40 éves kor felett évente egyszer mindenki számára ajánlott a szűrővizsgálaton való részvétel, akkor is, ha tünetmentes!

A koronavírus okozta betegségen átesetteknek, vagy a betegség tüneteit produkálóknak különösen fontos, hogy mihamarabb részt vegyenek egy tüdőszűrő vizsgálaton!

A dohányosoknak, a cukorbetegeknek, a krónikus tüdőbetegségben, alkoholizmusban szenvedőknek és a HIV vírussal fertőzötteknek különösen ajánlott a rendszeres tüdőszűrés. Ez vonatkozik azokra is, akik már leszoktak a dohányzásról, de legalább 15 évig dohányoztak, vagy átlagosan havi 2.5 doboz cigarettát szívtak el!

Amennyiben nem múló légszomjra, zajos légzésre, köhögésre vagy rekedtségre panaszkodik, különösen, ha ezek mellkasi fájdalommal, gyengeséggel, étvágyvesztéssel és fogyással járnak, vagy ha véres köpetet tapasztal, mielőbbi szűrővizsgálatra van szüksége!

Hogyan történik?

A tüdőszűrés gyors és fájdalommentes eljárás, mely során a mellkasról és annak szerveiről (tüdő, légcső, szív, nagyerek) röntgenfelvételt készítenek.

A felvételeket kielemezve főként TBC-re, és tüdőrákra utaló jeleket keresnek, de ezek mellett az orvos számos egyéb, súlyos betegségekre utaló eltérést is észrevehet (pl. tüdőgyulladás, embólia, munkával összefüggő tüdőbetegség, szívmegnagyobbodás, billentyűzavar, stb.). Ebben az esetben a pontos diagnózis felállításához további vizsgálatokra van szükség.

A pontosabb diagnózis érdekében CT vizsgálat történik. Az alacsony sugárdózissal készült tüdő CT vizsgálat során a tüdő egészéről vékonyrétegű metszeti képek készíthetők, így a röntgenfelvételen még nem látható gócok is felismerhetők.

Ebben az esetben a páciensnek egy vizsgálóasztalra kell felfeküdnie, mely egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlító készülék aljában van. A vizsgálat alatt az asztal fokozatosan csúszik beljebb a hengerbe, miközben a felvételeket készítik. A páciensnek mozdulatlanul kell feküdnie, de közben folyamatos a kapcsolat az operátorral.

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

A röntgenfelvétel nem igényel előkészítést és nem jár mellékhatásokkal, mivel a beteg sugárterhelése minimális és bármely napszakban elvégezhető. A vizsgálat azonban nem alkalmas arra, hogy a legkisebb eltéréseket is felfedje. Ehhez CT vizsgálatra van szükség, mely ugyan a röntgennél jóval nagyobb felbontású felvételeket készít, azonban sokszor igényel előkészületet, időigényesebb, mint a röntgen, és nagyobb sugárterheléssel is jár. 

Amennyiben a korábbi tüdőszűrésre más intézetben került sor, annak eredményét érdemes magával vinnie az aktuális szűrővizsgálatra.

Vegyen részt ön is ezen a szűrővizsgálaton!

ESZV NKFT tüdőszűrés előjegyzéssel 52/560-130/ 298,299 mellék 560 069


A telefonok 07:00-16:00-ig hétköznapokon elérhetőek!


További információk, elérhetőségek: www.eszv.hu

Partnerség egy jobb jövőért

Jelen weboldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

A "Szabadhajdú" Közművelődési Média és Rendezvényszervező közhasznú Nonprofit Kft. jóvoltából

További információ: rohu357.hajduboszormeny.hu