Prosztatarák szűrés

prosztata rák kémcső
A prosztatarák a férfiak körében leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés, melyre az esetek nagy részében sokáig nem utal semmilyen komolyabb, kórjelző tünet. A prosztata a férfi belső nemi szervekhez tartozó dióméretű mirigy, mely a húgyhólyag és a végbél között, a hímvessző eredésénél helyezkedik el. A vizeletürítésért felel azáltal, hogy nyomást gyakorol a húgycsőre, emellett a spermiumok mozgását elősegítő, az ondót hígító váladékot termel.

Miért fontos?

Az egészséges prosztata anélkül működik, hogy felhívná magára a figyelmet, ám a prosztatagyulladást vagy prosztatarákot okozó, gyakran zavaró tünet nélkül fennálló prosztata megnagyobbodás előfordulása az életkorral nagymértékben nő.

A prosztata megnagyobbodása lehet jóindulatú, de komolyabb betegségre is utalhat, és az 50 év feletti férfiak egyharmadát érinti!  A megnagyobbodott prosztata állandó nyomást gyakorol a húgycsőre, így gyakoribbá és sürgetőbbé válik a vizelési inger, ám a hólyag kiürítése ezzel egyidejűleg nehezebb és fájdalmas. Emellett inkontinencia, vagy éppen vizelési képtelenség is jelentkezhet.

A szűrővizsgálat tünetmentes esetekben is segít a betegség időben történő felismerésében. A korai stádiumban felismert prosztatarák még jó eséllyel gyógyítható, ezért 45 éves kortól fontos a rendszeres, évenkénti urológiai vizsgálat. Komoly szerepe van a prosztatarák kezelés eredményességének megítélésében, valamint a daganat kiújulásának kimutatásában is.

Kik a különösen veszélyeztetettek?

A prosztatarák kialakulásának kockázatát az alábbiak növelik:

  • Családi halmozódás – Akinek az édesapjának vagy testvérének is volt prosztatarákja, annál kétszer nagyobb a kockázat
  • Bizonyos gének, illetve génmutációk
  • Vegyi anyagoknak való elhúzódó kitettség
  • Elhízás
  • Túlzásba vitt fehérjedús táplálkozás
  • A- és D-vitamin hiány

Mikor ajánlott?

Az évenkénti szűrővizsgálat 45 éves kortól, ám fokozott kockázat esetén már 40 éves kortól javasolt. Ezen kívül gyakori vizelési ingerrel járó vizelési nehézség, vérvizelés vagy véres ondó ürítés, akaratlan fogyás esetén is mindenképpen és mielőbb ajánlott! 

Hogyan történik?

A prosztatarák szűrése PSA (prosztata specifikus antigén) teszttel és rektális digitális vizsgálattal (RDV) történik. Ehhez először az urológus kikérdezi a panaszairól, korábbi urológiai betegségeiről és gyógyszereiről.

PSA teszt – Vérvétellel történő laborvizsgálat. A PSA prosztata specifikus antigén (fehérje), melyet a prosztata mirigyei termelnek. Nagyrészt az ondóban választódik ki, de kis mennyiségben a véráramba is bekerül. A PSA szint prosztata betegségek esetében a normál érték többszöröse lehet, de életkor függvénye is. Az orvos ezért az évenkénti PSA szint mérés eredményéből kap információt arról, hogy az értékek mennyire kórosak.

Rektális digitális vizsgálat (RDV) – Ennek során a prosztatát a végbélen keresztül vizsgálják. Ehhez az oldalán kell feküdnie felhúzott lábakkal, így az orvos könnyen hozzáférhet a prosztatához. Ha daganat gyanúja merül fel, a prosztata végbélen át történő ultrahangos vizsgálata (transzrektális vizsgálat), valamint szövetmintavétel (biopszia) is történik.

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

A prosztata laborvizsgálat vérvételéhez nem szükséges éhgyomor, de fontos, hogy a mintavételt megelőző 24 órában ne történjen ejakuláció, mert az a PSA szint megemelkedését eredményezheti.

Vegyen részt ön is ezen a szűrővizsgálaton!

ESZV NKFT urológia előjegyzéssel 52/560-130/ 298,299 mellék 560 069


A telefonok 07:00-16:00-ig hétköznapokon elérhetőek!


További információk, elérhetőségek: www.eszv.hu

Partnerség egy jobb jövőért

Jelen weboldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

A "Szabadhajdú" Közművelődési Média és Rendezvényszervező közhasznú Nonprofit Kft. jóvoltából

További információ: rohu357.hajduboszormeny.hu