Pajzsmirigyszűrés

pajzsmirigy vizsgálat
A pajzsmirigy, pillangó alakú, belső elválasztású mirigy, mely a légcső, illetve a gége előtt helyezkedik el, és a szervezet hormon és anyagcsere folyamataiért felel. Betegségei hazánkban is népbetegségnek számítanak, de a diagnózist sokszor nehezíti, hogy a csökkent, vagy emelkedett hormontermelés sokszor egyéb szervi panaszra utaló tüneteket okozhat.

Miért fontos?

A pajzsmirigy kóros működése okozhat pajzsmirigy alulműködést, túműködést és a pajzsmirigyben a hormontermelést befolyásoló göbök kialakulását, melyek akár pajzsmirigy rákká is alakulhatnak. A pajzsmirigy daganatok legtöbbször tünetmentesek, az 5 éves túlélési arány pedig a daganat típusától függően 10-90%. 

A szűrővizsgálatnak köszönhetően a pajzsmirigy betegségek és az azok által okozott kóros elváltozások időben felismerhetők és kezelhetők, valamint a műtéti beavatkozások kockázata is csökkenthető.

Kik a különösen veszélyeztetettek?

A pajzsmirigy betegségek kockázatát növeli a:

  • betegség családi előfordulása
  • női nem
  • jódhiány (különösen várandósság alatt)
  • 1-es típusú cukorbetegség
  • sugárkezelés
  • dohányzás

Mikor ajánlott?

A pajzsmirigy alul-, illetve túlműködés tünetei, vagy a nyakon észlelt göb esetén fontos a mielőbbi szakorvosi kivizsgálás. Azt, hogy a göb jó- vagy rosszindulatú elváltozás eredménye, az ultrahang vizsgálat mellett biopszia mintavétellel lehet meghatározni.

A pajzsmirigy működésének rendellenességei különböző, általános tüneteket produkálnak. Attól függően, hogy alul- vagy túlműködésről beszélünk, jelentkezhet hízás, fázékonyság, aluszékonyság, bőrszárazság, hajhullás, vagy éppen fogyás, „túlpörgés”, álmatlanság, felgyorsult beszéd és gondolkodás, hasmenés, zaklatottság és izzadás is.

Hogyan történik?

A beteg kikérdezése és betegtörténetének felvétele után az orvos fizikálisan is megvizsgálja a nyaki területet.

A pajzsmirigy betegségek kivizsgálásakor először általában laboratóriumi vizsgálatra, úgynevezett pajzsmirigy panelre kerül sor. Ez a vérben lévő TSH (pajzsmirigy stimuláló hormon), illetve szabad T4 és totál vagy szabad T3 hormonok szintjének meghatározásával teljes képet ad a pajzsmirigy állapotáról. Autoimmun eredetű pajzsmirigy betegségek gyanúja esetén – a pontosabb diagnózis felállítását segítendő – a TPO-, a tireoglobulin és a TSH receptor elleni antitestek mérésére is sor kerülhet.

Amennyiben a tapintásos vizsgálat és egyéb tünetek alapján fennáll a pajzsmirigy kóros elváltozásának lehetősége, a diagnózist az ultrahang vizsgálat segíti. Ezzel pontosan meg tudják határozni a pajzsmirigy méretét, alakját és szerkezetét, göbös elváltozásait, valamint az esetleges cisztákat, gyulladásokat, megnagyobbodott nyirokcsomókat is.

A fájdalommentes vizsgálat alatt a beteg a hátán fekszik, a válla alatt pedig egy párna biztosítja, hogy a nyak jól hozzáférhető legyen. Az ultrahanghullámok terjedésének segítésére a nyakat vagy a vizsgálófejet zselével kenik be, mely először hideg lehet. A teljes vizsgálat körülbelül 20 percet vesz igénybe.

Ha az eredmények szerint szükséges, az ultrahang segítségével végzik el a biopsziát is – így nyomon tudják követni a tű helyzetét a mintavétel során.

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

A pajzsmirigy laborvizsgálathoz nem szükséges éhgyomor, de a hormon tartalmú gyógyszereket csak a vérvétel után szabad bevenni.

Az ultrahang vizsgálat semmilyen előkészületet nem igényel. Ha korábban volt már pajzsmirigy vizsgálata, akkor a leleteket vigye magával. A vizsgálatra érdemes olyan ruhában menni, amin a nyak könnyen szabaddá tehető, valamint ajánlott az ékszerek viselésétől eltekinteni.

Vegyen részt ön is ezen a szűrővizsgálaton!

Családorvos ESZV NKFT belgyógyászat (beutalóhoz kötött), Ultrahang (beutalóhoz kötött) 52/560-130/ 298,299 mellék 560 069


A telefonok 07:00-16:00-ig hétköznapokon elérhetőek!


További információk, elérhetőségek: www.eszv.hu

Partnerség egy jobb jövőért

Jelen weboldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

A "Szabadhajdú" Közművelődési Média és Rendezvényszervező közhasznú Nonprofit Kft. jóvoltából

További információ: rohu357.hajduboszormeny.hu