Melanoma szűrés

melanóma szűrés
A melanoma a bőrrák legveszélyesebb formája, mely akár hónapok alatt is drasztikusan növekedhet. Előfordulása az utóbbi években drámai módon emelkedett, és egyre fiatalabb korosztályt érint. Hazánkban évente közel 2500 új melanoma megbetegedést diagnosztizálnak, a betegség az összes daganattípus 40%-áért felelős.

Miért fontos?

A melanoma vezető halálok a 30 év alatti fiatalok körében, a diagnosztizáltak átlagéletkorra 40-45 év. Gyors növekedésű daganat, így a gyógyulás szempontjából különösen fontos a betegség időben történő észlelése. Késői felismerés esetén a betegek fele szervi áttétben meghal, pedig a szűrővizsgálattal idejében felfedezett melanóma egyszerű sebészeti beavatkozással 100 százalékosan gyógyítható!

Fontos tudni, hogy a melanoma nem csak az anyajegyek területén alakul ki, hanem az esetek majdnem felében az ép bőrfelületen, újonnan képződik. Emellett létezik bőrszínű melanoma is, melynek észlelése a laikusok számára sokkal nehezebb, valamint olyan váratlan helyeken is kialakulhat, melyet nem ér napfény (pl. hüvely, végbél, szájüreg vagy talp).

Kik a különösen veszélyeztetettek?

A terhességi hormonváltozások hatására az anyajegyek változásnak indulhatnak, ezért kismamák számára kifejezetten ajánlott a melanoma szűrés. A melanoma kialakulásának kockázatát még az alábbi tényezők fokozzák:

  • Világos bőrszín
  • Szeplős bőr
  • Ha a családban volt már bőrrák
  • Magas UV sugárzás és/ vagy napozás és/vagy szoláriumozás
  • Többszöri és/vagy hólyagos leégés
  • Korábban már diagnosztizált bőrrák

Mikor ajánlott?

20 éves kortól mindenkinek ajánlott az évenkénti szűrővizsgálaton részt vennie. A szűrés ideális időpontja a téli, kora tavaszi időszak. A bőrgyógyászati szűrés mellett fontos a havi bőr-önvizsgálat is!

Mielőbb forduljon bőrgyógyász szakorvoshoz, ha bármilyen gyanús elváltozást tapasztal, ha megváltozik az anyajegy alakja, mérete, felszíne, vagy ha kifekélyesedik, vérzik!   

Hogyan történik?

A bőrgyógyász kikérdezi a kórelőzményéről, napozási szokásairól, aktuális panaszairól. Ha van korábbi adat (fénykép, klinikai leírás), akkor az esetleges elváltozásokat összehasonlítják azokkal. Éppen ezért célszerű a szűréseket egy helyen végeztetni.

A teljes bőrfelszínt kézi vagy digitális videó-dermatoszkóppal átvizsgálják.  Ez utóbbi egy olyan speciális bőrmikroszkóp, amellyel a rögzített képet ki lehet nagyítani, meg lehet mérni, és a mért adatok több évig tárolhatók, így pontosan lehet követni, mekkora a változás a korábbi állapotokhoz képest, és szükséges-e az anyajegy eltávolítása.

A rosszindulatú elváltozások a szűrővizsgálattal már korai stádiumban megbízhatóan kiszűrhetők, de a diagnózist minden esetben a szövettan teszi teljessé.

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

A melanoma szűrővizsgálat fájdalom-és kockázatmentes, előkészületet nem igényel.

Ugyanakkor fontos, hogy vigye magával a korábbi szűrési leleteit, ha máshol történik a vizsgálat, mint megelőzően. Amennyiben korábban volt anyajegy levétele vagy bőrdaganat eltávolítása, az azokról készült szövettani vizsgálati lelet is legyen Önnél! Ez fontos az utókezelés megítéléséhez, az esteleges áttétek, máshol megjelenő bőrdaganatok kialakulásnak időben történő felismeréséhez.

Vegyen részt ön is ezen a szűrővizsgálaton!

ESZV NKFT bőrgyógyászat előjegyzéssel 52/560-130/ 298,299 mellék 560 069


A telefonok 07:00-16:00-ig hétköznapokon elérhetőek!


További információk, elérhetőségek: www.eszv.hu

Partnerség egy jobb jövőért

Jelen weboldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

A "Szabadhajdú" Közművelődési Média és Rendezvényszervező közhasznú Nonprofit Kft. jóvoltából

További információ: rohu357.hajduboszormeny.hu