Koleszterinszűrés

felcímkézett kémcsövek
A koleszterint egyrészt a máj állítja elő, másrészt táplálékkal jut a szervezetbe. Fontos szerepe van a sejtfal felépítésében, elengedhetetlen az epesav-, és hormontermeléshez. Ugyanakkor az érfalakra rakódott koleszterin plakkokat képez, érszűkületet, érelmeszesedést okoz, ezzel pedig növeli a szívinfarktus és stroke kockázatát.

Miért fontos?

Magyarországon minden második ember túlsúlyos vagy elhízott, ami magas vérzsír (triglicerid és koleszterin) szinttel jár. A halálozások több, mint felét a szív-és érrendszeri betegségek okozzák, melyeknek egyik legfontosabb kockázati tényezője a magas koleszterinszint. A vér koleszterinszintje előre jelzi a szívbetegségek kockázatát.

A koleszterin rendszeres szűrése azért is fontos, mert a magas koleszterinszint sokáig tünetek nélkül okoz súlyos elváltozásokat. A szűrés és az időben történő felismerés nélkülözhetetlen ezek elkerüléséhez!

Kik a különösen veszélyeztetettek?

Bizonyos egészségi állapotok, az életmód és a magas koleszterinszint családi előfordulása is növelheti a kockázatot.

  • A 2-es típusú cukorbetegség csökkenti a HDL („jó”) koleszterinszintet, és növeli az LDL („rossz”) koleszterinszintet.
  • Az elhízás magasabb trigliceridszinttel, magasabb LDL -koleszterinszinttel és alacsonyabb HDL -koleszterinszinttel jár.
  • Helytelen táplálkozás (magas koleszterintartalmú ételek rendszeres fogyasztása)
  • Egyes gyógyszerek (pl. vérnyomáscsökkentők) szedése
  • Terhesség
  • Öröklött anyagcsere betegség
  • Mozgásszegény életmód
  • Dohányzás

Mikor ajánlott?

A magas koleszterinszint sokáig nem okoz kellemetlen tüneteket. Éppen ezért a szövődmények megelőzése érdekében 20 éves kortól 5 évente, 35 éves kortól legalább évente ajánlott a szűrővizsgálat.

Hogyan történik?

A szűrés gyors és egyszerű. A vér összkoleszterin-, triglicerid, HDL- és LDL-szintjét a karból vett vérmintából szokták meghatározni, 12-14 órás koplalás után. 

HDL koleszterin – Az érfalban lerakódott koleszterint visszaszállítja a májba, ahol lebomlik.

LDL koleszterin – A koleszterint a májból a sejtek felé szállítja. Ha a szervezetben a kelleténél nagyobb mennyiségű koleszterin halmozódik fel, a felesleges koleszterin lerakódik az erek falában.

Triglicerid – A trigliceridek olyan, a táplálékkal bevitt zsírok, melyek a testet energiával látják el. A fel nem használt trigliceridek a zsírszövetben raktározódnak el, illetve túl sok szénhidrát bevitele esetén a szervezet is termeli.

Összkoleszterin – A vérben lévő összes koleszterin mennyisége a HDL-, LDL- és trigliceridszám alapján. Ha a vér összkoleszterin-szintje 5,2 mmol/l-nél több, további vizsgálatokra van szükség.

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

A koleszterin szűrővizsgálat éhgyomorra történik. Ne igyon alkoholt és ne fogyasszon zsíros vagy cukros ételeket a vizsgálatot megelőző napon, mivel ezek jelentősen növelhetik a koleszterinszintet!

Vegyen részt ön is ezen a szűrővizsgálaton!

Családorvos


A telefonok 07:00-16:00-ig hétköznapokon elérhetőek!


További információk, elérhetőségek: www.eszv.hu

Partnerség egy jobb jövőért

Jelen weboldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

A "Szabadhajdú" Közművelődési Média és Rendezvényszervező közhasznú Nonprofit Kft. jóvoltából

További információ: rohu357.hajduboszormeny.hu