HPV-szűrés

aggódó női páciens
A HPV az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő vírus, melynek valamely típusával a szexuálisan aktív nők és férfiak csaknem 80 százaléka legalább egyszer megfertőződik élete során. A HPV-szűrés olyan szűrővizsgálat, amellyel a humán papilloma vírus fertőzést mutatja ki, és meg tudják mondani azt is, hogy magas kockázatú vírustörzsről van-e szó.

Miért fontos?

 • A HPV fertőzés nem gyógyítható, de a fertőzés okozta problémák időben felismerve kezelhetők!
 • Több mint 100 fajta HPV létezik, ezek egyes típusai a nemi szerven szemölcsszerű elváltozásokat és rosszindulatú daganatot is okozhatnak. 
 • A HPV sokszor tünetmentes, így a legtöbben úgy kapják el vagy adják tovább, hogy nem is tudnak róla.
 • A HPV magas kockázati szintű vírusai a méhnyakrákos megbetegedések csaknem 70 százalékáért felelősek, de a férfiak egészségét is veszélyeztetik.
 • – Férfiaknál leggyakrabban péniszrákot (40%-ban), szájüregi rákot (70%-ban), és végbéldaganatot (90%-ban a HPV-vel van összefüggésben) okoz.

Kik a különösen veszélyeztetettek?

A HPV fertőzés kockázati tényezői a következők: 

 • Szexuális partnerek száma – Minél több partnere volt/van, annál nagyobb a kockázat, különösen, ha partnerének is több partnere volt/van.
 • Óvszer nélküli szex
 • Gyengült immunrendszer
 • Sérült bőrfelület – Ezen keresztül a HPV könnyebben terjed

Mikor javasolt a szűrés?

Nők számára – Harminc éves kor felett. Fiatalabb korban a hagyományos citológiai vizsgálatot javasolják. Ennek oka, hogy bár 30 éves kor alatt magas a HPV-átfertőzöttség, ebben az életkorban jellemzően csak átmeneti a fertőzés, a rák kockázatát viszont csak a tartós állapot emeli.

Férfiak számára – Férfiak számára fontos a hímvessző (különösen a makk és fityma), herezacskó, gáttájék és a végbél bőrén, valamint a szájüregben lévő elváltozások önvizsgálattal történő ellenőrzése. Ha ezeken a területeken hólyag, szemölcs, seb, folt jelentkezik, mielőbb forduljon bőrgyógyászhoz vagy urológushoz, akkor is, ha ezek nem okoznak fájdalmat!

A szűrés azért is fontos, mert fertőzöttség esetén a méhnyakrák kialakulásáért felelős kórokozót adhatja át partnerének! Ne feledje, a HPV tünetmentesen is fertőz!

Hogyan zajlik a vizsgálat?

Nőknél – A hüvely feltárását követően a méhszáj felszínéről, valamint a nyakcsatorna kezdeti szakaszáról a nőgyógyász egy speciális mintavevő kefével váladék mintát (kenetet) vesz, amit laboratóriumi vizsgálatnak vetnek alá. Azt vizsgálják, hogy a levett mintában jelen van-e a humán papilloma vírus DNS-e, és ha igen, akkor annak melyik típusa. Pozitív eredményt követően ajánlott a szűrést 3-6 hónappal később megismételni, különösen, ha a citológiai szűrés is elváltozást mutatott.

Férfiaknál – A szűrővizsgálatot kérheti a bőr- és nemigyógyásztól, urológustól, proktológustól vagy infektológustól is. Általában szemölcsökre utaló tüneteket keresnek, de maga a HPV teszt is elérhető a legtöbb szakrendelőben. 

A szűrés a nőkével megegyező módszerrel, a fizikális vizsgálatot követően a húgycsőnyílásból történő mintavétellel történik. Nemi szervi szemölcs esetén az eltávolított szemölcsben vizsgálják a HPV vírus genetikai állományának meglétét. Az eljárás mindössze néhány percet vesz igénybe, de akár életeket is menthet! Ha ugyanis a férfi fertőzött, valószínűleg a partnere is az!

Önmintavétel – Aki szégyenérzet vagy egyéb ok miatt nem szeretne szűrésre menni, annak ma már a magán vérvételi helyeken vagy az interneten is beszerezhető az önmintavételi készlet. A részletes útmutatónak köszönhetően ezzel könnyen elvégezhető a szűrés. A minta akár postán is visszaküldhető a magán vérvételi helyekre, ahol az vizsgálatra kerül. 

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

Menstruáció előtt és után legalább 3 napot érdemes kihagyni a vizsgálattal. A vérzést megelőzően, és azt követően is lehet még minimális mennyiségű vérzés, ami befolyásolja a mintavételt. 

A vizsgálatot megelőző két napon:

 • Ne végezzen hüvelyöblítést!
 • Ne használjon tampont!
 • Ne szexeljen – óvszerrel sem!
 • Ne használjon fogamzásgátló habot/hüvelykrémet/zselét/kúpot vagy más hüvelyi gyógyszert!

Vegyen részt ön is ezen a szűrővizsgálaton!

ESZV NKFT nőgyógyászat előjegyzéssel 52/560-130/ 298,299 mellék 560 069


A telefonok 07:00-16:00-ig hétköznapokon elérhetőek!


További információk, elérhetőségek: www.eszv.hu

Partnerség egy jobb jövőért

Jelen weboldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

A "Szabadhajdú" Közművelődési Média és Rendezvényszervező közhasznú Nonprofit Kft. jóvoltából

További információ: rohu357.hajduboszormeny.hu