Fogászati szűrés

A rendszeres fogászati szűrés nem csak az ápolt fogsor és magabiztos mosoly miatt fontos, de az egészségünk megőrzésének is szerves részét képezi. A szájüregben lévő baktériumok ugyanis nem csak fogászati elváltozásokat okozhatnak, de a véráram vagy a nyirokkeringés útján a szervezetünk más pontjaira eljutva is okozhatnak krónikus gyulladást vagy egyéb megbetegedést.

Miért fontos?

A fogászati szűrővizsgálat során a fogorvos olyan elváltozásokat is felismer, melyek még tünetmentesek. Ezek idejében észlelve általában minimális beavatkozást igényelnek, ám rendszeres szűrés hiányában később komoly problémát okozhatnak, és kezelésük is nehezebb, költségesebb.

A rendszeres fogászati szűrővizsgálat segít azonosítani a szájüreg olyan szokatlan elváltozásait, mint a szájnyálkahártya elszíneződése vagy a leukoplakia (jóindulatú, rákmegelőző állapot) tünetei, melyek súlyosabb rendellenességek, vagy fertőzések jelei lehetnek.

A fogászati szűréssel a szájüregi rákbetegségek is megelőzhetők vagy korai stádiumban felismerhetők, ami elengedhetetlenül fontos a kezelés és gyógyulás szempontjából.

Ha fogpótlása van, a fogászati szűrés akkor is fontos annak ellenőrzésére, hogy az mennyire illeszkedik. A műfogsor irritálhatja a szájnyálkahártyát, fájdalmat, fertőzést okozva, valamint a szájüregi rák tüneteit is gyakran elrejti.

 Kik a különösen veszélyeztetettek?

A dohányzóknál nagyobb valószínűséggel alakul ki szájüregi rák. Ugyancsak fokozott a veszély azoknál, akik családjában már előfordult a betegség, és azoknál, akik rendszeresen, nagy mennyiségben fogyasztanak alkoholt.

55 év felett a szájüregi rák előfordulásának kockázata nő, különösen, ha egészségtelenül étkezik. Ugyancsak fokozza a betegség kockázatát, ha korábban már diagnosztizálták azt Önnél.  A betegség 5 éves túlélési aránya mindössze 60%, ezért az időben történő felismerés és kezelés létfontosságú!

Mikor ajánlott?

A fogászati szűrővizsgálaton való részvétel félévente ajánlott a kezdődő fogszuvasodás vagy fogínygyulladás időben történő észlelése, illetve a kellemetlen leheletet és ínygyulladást okozó fogkő eltávolítása érdekében.

A szűrővizsgálat, illetve a fogíny-és fogágybetegségek kezelése kiemelt fontosságú a gyermektervezés előtt, vagy a terhesség elején. A gyulladt fogak és a fogínygyulladás veszélyeztetik a magzat egészségét, koraszülést, alacsony születési súlyt, sőt, akár vetélést is okozhatnak! Ráadásul a terhességi hormonváltozások hajlamosítanak a fogínygyulladásra, ami miatt fontos a fokozott szájhigiéniája.

Amennyiben régóta fennálló gyulladás van a szervezetében, érdemes elmenni egy fogászati szűrővizsgálatra, sokszor ugyanis a panaszok hátterében fogászati probléma vagy góc (tünetszegény, krónikus gyulladás) áll.

Azonnal hívja fogorvosát szűrési időpontért, ha a következőket tapasztalja:

  • bársonyos, fehér folt a szájban
  • megmagyarázhatatlan vérzés a szájban
  • duzzanat, csomók, dudorok a szájban vagy az ajkakon
  • megmagyarázhatatlan zsibbadás a szájban vagy a nyakban
  • vérző, nem gyógyuló sebek a nyakon, arcon vagy szájban
  • nem szűnő, „torkomon akadt valami” érzés
  • krónikus torokfájás
  • hirtelen fogyás

Hogyan történik?

A szűrővizsgálat tulajdonképpen egy fájdalommentes állapotfelmérés. Ennek során az orvos tapintással, kopogtatással, fogászati tükör, szonda és levegő ráfújás segítségével átvizsgálja a fogakat és fogínyt, valamint a szájpadlás, a szájüreg, a nyelv nyálkahártya, illetve a nyelv alatti terület állapotát.

Ellenőrzi, van-e fogszuvasodása, törött tömése, koronája. Felméri a fogszuvasodás, a gyökérproblémák, az íny- és csontbetegségek és a fogvesztés kockázatát, a szájüregi rák tüneteit, valamint a fennálló problémák kezelési és megelőzési lehetőségeit. 

Ezt követően ellenőrzi az állkapocs ízületet és a környező nyirokcsomókat. Amennyiben az orvos szükségesnek ítéli meg, röntgenfelvételre is sor kerülhet. Az állapotfelmérést tanácsadás és az ajánlott, személyre szabott kezelési terv átbeszélése követi. 

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

Létfontosságú, hogy fogorvosa tudjon róla, ha cukorbeteg, ami fokozza az ínybetegségek kockázatát. Tájékoztassa arról is, milyen gyógyszereket szed, mivel egyes készítmények szájszárazságot okozhatnak és fogszuvasodásra hajlamosítanak.

Vegyen részt ön is ezen a szűrővizsgálaton!

Fogászati alapellátás


A telefonok 07:00-16:00-ig hétköznapokon elérhetőek!


További információk, elérhetőségek: www.eszv.hu

Partnerség egy jobb jövőért

Jelen weboldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

A "Szabadhajdú" Közművelődési Média és Rendezvényszervező közhasznú Nonprofit Kft. jóvoltából

További információ: rohu357.hajduboszormeny.hu