Férfiak – 40 év felett

Ajánlott szűrővizsgálatok családtervezés során

Ajánlott szűrővizsgálatok családtervezés során

A családtervezés a gyermekvállalásra és a fogamzásra való tudatos felkészülés. Az ehhez ajánlott szűrővizsgálatok segítségével megfelelő feltételeket teremthetünk a fogantatáshoz és minimálisra csökkenthető a terhességi komplikációk, a vetélés, és a koraszülés kockázata.

read more
Allergiateszt

Allergiateszt

Az allergia a szervezet téves immunválasza, amikor egy olyan anyag vagy molekula ellen védekezik, amely ellen szükségtelen lenne, és normális esetben semmilyen reakciót nem váltana ki a szervezetből. Ezeket allergéneknek nevezzük. A leggyakoribb allergének a pollenek, az állati szőr vagy méreg, az atkák, egyes élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek és a nehézfémek.

read more
Cukorbetegség-szűrés

Cukorbetegség-szűrés

Magyarországon a lakosság körülbelül 10%-a cukorbeteg, egyre gyakoribb a gyermekkorban kialakuló esetek száma és egyre fiatalabb korban diagnosztizálják a 2-es típusú diabéteszt. Mivel a betegség sokáig szinte tünetmentes, a szűrővizsgálat segíti az időben történő felismerést és a szövődmények elkerülését.

read more
Fogászati szűrés

Fogászati szűrés

A rendszeres fogászati szűrés nem csak az ápolt fogsor és magabiztos mosoly miatt fontos, de az egészségünk megőrzésének is szerves részét képezi. A szájüregben lévő baktériumok ugyanis nem csak fogászati elváltozásokat okozhatnak, de a véráram vagy a nyirokkeringés útján a szervezetünk más pontjaira eljutva is okozhatnak krónikus gyulladást vagy egyéb megbetegedést.

read more
Genetikai szűrések (DNS vizsgálatok)

Genetikai szűrések (DNS vizsgálatok)

Ha egy betegségtípus egy családon belül halmozottan fordul elő, annak hátterében génhiba áll. Noha az elváltozás nem okoz mindig betegséget, a betegségre való hajlam öröklődhet. A genetikai szűrések segítségével pontosan azonosíthatók a kóros génmutációk, ezáltal enyhíthető vagy odafigyeléssel és életmódváltással akár el is kerülhető egy-egy genetikai eredetű betegség.

read more
Hererákszűrés

Hererákszűrés

Fiatal férfiak számára az egyik legfontosabb szűrés a hererák-szűrés, amit 35 éves korig évente ajánlott elvégeztetni, emellett fontos a rendszeresen önvizsgálat is.

read more
HPV-szűrés

HPV-szűrés

A HPV az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő vírus, melynek valamely típusával a szexuálisan aktív nők és férfiak csaknem 80 százaléka legalább egyszer megfertőződik élete során. A HPV-szűrés olyan szűrővizsgálat, amellyel a humán papilloma vírus fertőzést mutatja ki, és meg tudják mondani azt is, hogy magas kockázatú vírustörzsről van-e szó.

read more
Koleszterinszűrés

Koleszterinszűrés

A koleszterint egyrészt a máj állítja elő, másrészt táplálékkal jut a szervezetbe. Fontos szerepe van a sejtfal felépítésében, elengedhetetlen az epesav-, és hormontermeléshez. Ugyanakkor az érfalakra rakódott koleszterin plakkokat képez, érszűkületet, érelmeszesedést okoz, ezzel pedig növeli a szívinfarktus és stroke kockázatát.

read more
Melanoma szűrés

Melanoma szűrés

A melanoma a bőrrák legveszélyesebb formája, mely akár hónapok alatt is drasztikusan növekedhet. Előfordulása az utóbbi években drámai módon emelkedett, és egyre fiatalabb korosztályt érint. Hazánkban évente közel 2500 új melanoma megbetegedést diagnosztizálnak, a betegség az összes daganattípus 40%-áért felelős.

read more
Nyakiverőér-ultrahang vizsgálat

Nyakiverőér-ultrahang vizsgálat

A nyakiverőér-ultrahang (Doppler) vizsgálat elsősorban a véredényekben történő véráramlást és keringést, azok rendellenességét, valamint a nyaki érfalban lerakódó plakkok, vérrög vagy magas vérnyomás okozta érszűkületet vizsgálja, fájdalommentes módon.

read more
Pajzsmirigyszűrés

Pajzsmirigyszűrés

A pajzsmirigy, pillangó alakú, belső elválasztású mirigy, mely a légcső, illetve a gége előtt helyezkedik el, és a szervezet hormon és anyagcsere folyamataiért felel. Betegségei hazánkban is népbetegségnek számítanak, de a diagnózist sokszor nehezíti, hogy a csökkent, vagy emelkedett hormontermelés sokszor egyéb szervi panaszra utaló tüneteket okozhat.

read more
Prosztatarák szűrés

Prosztatarák szűrés

A prosztatarák a férfiak körében leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés, melyre az esetek nagy részében sokáig nem utal semmilyen komolyabb, kórjelző tünet.

A prosztata a férfi belső nemi szervekhez tartozó dióméretű mirigy, mely a húgyhólyag és a végbél között, a hímvessző eredésénél helyezkedik el. A vizeletürítésért felel azáltal, hogy nyomást gyakorol a húgycsőre, emellett a spermiumok mozgását elősegítő, az ondót hígító váladékot termel.

read more
Szemészeti szűrővizsgálat

Szemészeti szűrővizsgálat

A rendszeres szemészeti szűrővizsgálat panaszmentesség esetén is javasolt. Léteznek ugyanis olyan egészségügyi problémák, amelyek miatt fokozatosan, de folyamatos látásromlást okoznak, amit szakszerű vizsgálat nélkül nem biztos, hogy észreveszünk.

read more
Tüdőszűrés

Tüdőszűrés

Korábban – a TBC fertőzöttek magas száma miatt – a tüdőszűrés a 30 éven felüli felnőttnek kötelező volt, de ma már csak az ajánlott szűrővizsgálatok között szerepel. A tüdőszűrés napjainkban azért is rendkívül fontos, mert segítségével időben felfedezhető a tüdőrák, illetve a tüdő körül lévő szerveket (pl. légcső, szív) érintő betegségek és a koronavírus szövődményei is.

read more
Vastagbélrák szűrés

Vastagbélrák szűrés

A vastagbélrák az egyik leggyakoribb rosszindulatú betegség. Hazánkban a második leggyakoribb rákos halálok: évente 10.000 vastag- és végbéldaganatot diagnosztizálnak, és 5.000 áldozatot szed. Pedig a szűrővizsgálatokkal a betegség kialakulása megelőzhető, ha a kóros elváltozásokat még korai szakaszban felismerik és eltávolítják.

read more
Vérnyomásmérés, rizikófelmérés, EKG

Vérnyomásmérés, rizikófelmérés, EKG

A kardiovaszkuláris betegségek világszerte vezető haláloknak számítanak, halálesetek kb. felét okozzák. A kardiovaszkuláris megbetegedések okozta szívinfarktus, stroke, látásvesztés és vesekárosodás a felnőtt lakosság mintegy negyedét érinti. Ezek kialakulásában jelentős szerepet játszik többek között az életkor, az elhízás, a dohányzás és alkoholfogyasztás, a magas vérnyomás és koleszterinszint, a cukorbetegség, a mozgásszegény életmód, az örökletes tényezők és a stressz is.

read more
Share This