Emlőrákszűrés

Magyarországon az emlőrák élete során minden tizedik nőt érintő betegség, a betegek fele pedig öt éven belül meghal. Ezzel a 45 év feletti nők vezető daganatos megbetegedése, noha az emlőrák szűrésen való rendszeres részvétellel és a havonta történő önvizsgálattal időben felismerhető, a halálozási arány pedig 30-50%-kal csökkenthető!

Miért fontos?

A mellek rendszeres, tapintásos önvizsgálata minden korosztály számára javasolt, ám 40 éves kor felett ajánlott a rendszeres, 2 évente történő emlőszűrő (mammográfiás) vizsgálaton is megjelenni! Ebben az életkorban a szervezet ösztrogénszintje már változik, és ez fontos rizikófaktor a mellrák kialakulásában. A mammográfia a tapintással nem észlelhető kisebb daganatok kimutatására is alkalmas, így a szűrővizsgálat lehetőséget ad arra, hogy a daganat korai stádiumban felismerhető legyen.

A rosszindulatú elváltozások korai felismerése és az idejében megkezdett kezelés életet menthet, ilyenkor ugyanis még kisebb az áttétek esélye! Az időben felfedezett emlőrák a legtöbb esetben jól gyógyítható, és nem jár a mell eltávolításával!

Kik a különösen veszélyeztetettek?

A mellrák kialakulásának kockázata az átlagosnál nagyobb ha:  

  • a családjában volt mellrák
  • 12 éves kor előtt kezdett menstruálni
  • 30 éves kor felett szült
  • sosem szült
  • hormonális fogamzásgátlót szedett
  • a menopauza 55 év után jelentkezett
  • elhízott
  • dohányzik és/vagy túlzott mértékben fogyaszt alkoholt

Mikor ajánlott?

Magyarországon minden 45-65 év közötti nő kétévente egyszer, névre címzett meghívólevelet kap a térítésmentes szűrővizsgálatra.

Azoknál a nőknél, akiknél a családon belül előfordult emlőrák, a mammográfiás szűrést 5-10 évvel korábban érdemes elvégeztetni, mint ahány éves korban a rokon daganatát diagnosztizálták. 35 év alatti nőknél általában emlő ultrahangot végeznek, amit szükség esetén mammográfiával, biopsziával valamint MRI-vel egészítenek ki. Mammográfiát legkorábban 30 éves korban végeznek.

Amennyiben bármilyen szokatlan elváltozást észlel a melleiben, azok alakja torzul, vagy a bőrén nem gyógyuló seb jelentkezik, esetleg a mellbimbó bőre behúzódik, duzzadt, viszket és kipirosodik vagy váladékozik, mielőbb kérjen időpontot emlőrák-szűrővizsgálatra!

A szűrővizsgálat panaszmentes esetben is ajánlott, 65 év felett pedig évente indokolt.

Hogyan történik?

A részletes egyéni és családi kórelőzményről való kikérdezés és a rizikófaktorok felmérése után fizikális vizsgálat történik. Megtekintik az emlők formáját, bőrét, a mellbimbók állapotát felemelt és leengedett karnál is. Emellett sor kerül a mellek és a hónalj körkörös mozdulatokkal történő áttapintására is. A szakszerű áttapintásos vizsgálat alkalmas ugyan a viszonylag kisebb, de már nem kicsi emlőrák kimutatására, de a még nem tapintható csomók észrevételére nem.

A mammográfia tulajdonképpen az emlő röntgenvizsgálata, mely már néhány milliméteres elváltozást is kimutat. Ehhez a röntgengép elé állva előbb az egyik, majd a másik mellet helyezik a mammográfiás készülék plexiüvegből készült emlőtartó lapjára, majd egy másik plexiüveg-lapot helyeznek fölé. A két lap segítségével a melleket kissé összenyomják, hogy a röntgenfelvételen azokról egyenletesen éles, tiszta képet kapjanak, majd kétirányú röntgenfelvételt készítenek. Ezeket részletesen elemzik, meszesedés és egyéb elváltozások után kutatva. A mammográfiás vizsgálat fájdalommentes, nem jár jelentős sugárterheléssel, pár perc alatt lezajlik, de a mellek összenyomása járhat némi kellemetlenséggel.

Pozitív eredmény esetén további vizsgálatokra (pl. ultrahang, biopszia, MR) van szükség az emlőrák gyanújának megerősítésére vagy kizárására.

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

A vizsgálatot célszerű a menstruációt követő első két hétben elvégezni. Terhesség alatt, szoptatás során, illetve közvetlenül menstruáció előtt nem ajánlott.

Vegyen részt ön is ezen a szűrővizsgálaton!

40-60 év családorvos, Emlőcentrum (beutalóhoz kötött vagy behívásos)


A telefonok 07:00-16:00-ig hétköznapokon elérhetőek!


További információk, elérhetőségek: www.eszv.hu

Partnerség egy jobb jövőért

Jelen weboldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

A "Szabadhajdú" Közművelődési Média és Rendezvényszervező közhasznú Nonprofit Kft. jóvoltából

További információ: rohu357.hajduboszormeny.hu