Cukorbetegség-szűrés

vércukorszint mérés
Magyarországon a lakosság körülbelül 10%-a cukorbeteg, egyre gyakoribb a gyermekkorban kialakuló esetek száma és egyre fiatalabb korban diagnosztizálják a 2-es típusú diabéteszt. Mivel a betegség sokáig szinte tünetmentes, a szűrővizsgálat segíti az időben történő felismerést és a szövődmények elkerülését.

Miért fontos?

A jellemzően gyorsan kialakuló 1-es típusú cukorbetegséggel szemben a 2-es típusú és a terhességi cukorbetegség is sokáig tünetmentes. A súlyos szövődmények (látásproblémák, idegkárosodás, nehezen gyógyuló fertőzések, vetélés stb.) elkerülésének egyetlen módja, a betegség szűrővizsgálattal, időben történő felismerése.  

Amennyiben a cukorbetegséget, vagy az azt megelőző prediabéteszt felismerik, megfelelő diétás és/vagy gyógyszeres kezeléssel és a vércukorszint normalizálásával teljes életet lehet élni.

Kik a különösen veszélyeztetettek?

Az 1-es típusú cukorbetegség jellemzően gyermekkorban alakul ki, míg a terhességi (gesztációs) cukorbetegség a terhesség alatt jelentkezik. A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata fokozott, ha:

 • elmúlt 45 éves
 • a családban előfordult cukorbetegség
 • szív- és érrendszeri betegsége/magas koleszterinszintje van
 • túlsúlyos (különösen hasra történő, alma-típusú elhízás esetén)
 • mozgásszegény életmódot folytat
 • volt terhességi cukorbetegsége vagy gyermeke 4kg fölötti súllyal született
 • egyes gyógyszereket (pl. szteroidokat, mellékvesehormon-készítményt, fogamzásgátlót, vizelethajtót) tartósan szed
 • diagnosztizált prediabéteszes
 • a hasnyálmirigyhez/ a hormonháztartáshoz kapcsolódó betegségben szenved
 • tartós és fokozott stressznek van kitéve

Mikor ajánlott?

MielőbbHa a cukorbetegség alábbi tüneteit tapasztalja, minél hamarabb menjen el szűrővizsgálatra!

 • állandó szomjúságérzet
 • megnövekedett vizeletmennyiség
 • homályos látás
 • megmagyarázhatatlan fogyás, fáradtság
 • gyakori, nehezen múló fertőzések és sebek

Évente – A cukorbetegség szűrés évi rendszerességgel mindenkinek ajánlott, aki a veszélyeztetettek csoportjába tartozik, abban az esetben is, ha nincsenek tünetei vagy panaszai.

Háromévente40 év felett mindenkinek, megelőző céllal, akkor is, ha nincsenek panaszai!

Hogyan történik?

Cukorbetegség gyanúja esetén az orvos az alábbi vizsgálatok elvégzése mellett dönthet:

Éhomi vércukorszint mérés – Éjszakai koplalás után méri a vércukorszintet, mely értéke 99 mg/dl alatt normális, a 100-125 mg/dl érték prediabeteszt, míg 126 mg/dl feletti cukorbetegséget jelez.

Terheléses vércukorszint mérés (OGTT) – Vízben vagy teában feloldott, 75gramm glükóz elfogyasztását követően a 60. és 90. percben vesznek vért a pácienstől az inzulinrezisztencia és cukorbetegség megállapítására.

HbA1c vizsgálat – Az elmúlt 2-3 hónap vércukor átlagát méri vérvétel által. Ha az eredmény 5,7% alatt van, az normális, 5,7-6,4% között prediabeteszt, míg 6,5% felett cukorbetegséget jelez.

Szöveti cukor monitor – A napszaki vércukoringadozásokat méri úgy, hogy 24 órában méri és rögzíti a vércukorértéket. Általában 7 napot szoktak megfigyelni, hogy az adatok bírtokában pontosabban tudják a terápiát meghatározni.

Autoantitest/keton vizsgálat – Ha orvosa úgy gondolja, hogy Ön 1 -es típusú cukorbetegségben szenved, akkor a vérben olyan autoantitesteket is vizsgálhatnak (olyan anyagok, amelyek jelzik, hogy a szervezet önmagát támadja), amelyek gyakoriak az 1 -es típusú cukorbetegségben, de nem a 2 -es típusúban. A vizelet ketontartalma szintén 1 -es típusú cukorbetegséget jelezhet.

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

 • A vérvétellel történő vizsgálatokat reggel, éhgyomorra kell végezni, előzetes (legalább 10 órán át tartó) koplalást követően.
 • A terheléses vércukormérést megelőző 3 napon korlátozás nélküli, és legalább 150 gramm szénhidrátot tartalmazó étrend tartása szükséges.
 • A vizsgálat eredményét bizonyos gyógyszerek és betegségek befolyásolhatják, ezért ezekről tájékoztassa orvosát! Egyes esetekben ugyanis indokolt lehet a terheléses vércukormérés halasztása.

Vegyen részt ön is ezen a szűrővizsgálaton!

Családorvos ESZV NKFT belgyógyászat, (beutalóhoz kötött): 52/560-130/ 298,299 mellék 560 069
EFI előjegyzéssel: 06202988867


A telefonok 07:00-16:00-ig hétköznapokon elérhetőek!


További információk, elérhetőségek: www.eszv.hu

Partnerség egy jobb jövőért

Jelen weboldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

A "Szabadhajdú" Közművelődési Média és Rendezvényszervező közhasznú Nonprofit Kft. jóvoltából

További információ: rohu357.hajduboszormeny.hu