Csontritkulásszűrés

csont modell
A csontritkulás Magyarországon közel egymillió embert érint, a betegség az EU-ban minden harmadik menopauzán átesett nőt és minden ötödik ötven év feletti férfit érint. A csontritkulás során a csontok tömege és mésztartalma csökken, amely a spontán törések kockázatának emelkedésével jár.

Miért fontos?

A csontok végleges állományukat 25-30 éves korra érik el, majd fokozatosan, kb. évi 3-5%-ot csökken a csonttömeg. Az ennél nagyobb mértékű csontvesztést csontritkulásnak (osetoporosis) nevezzük. A csontveszteség nőknél a menopauza után, férfiaknál picit később gyorsul fel, és 65 év felett már mindkét nemet egyformán érinti.

A csontritkulás úgynevezett „néma” betegség. Tünetei sokszor nem tűnnek fel a betegnek, szinte észrevétlenül alakul ki és sokszor csak az első csonttörésnél derül rá fény. A csontritkulás egyik súlyos következménye a combnyaktörés, ami idős embernél ágyhoz kötöttséget, az életminőség és életkilátások romlását okozza. Ugyancsak előfordulhat a csigolyák összeroppanása, ami olyan maradandó idegrendszeri panaszokkal járhat, mint pl. porckorongsérv, lábzsibbadás, vagy akár bénulás.

A szűrővizsgálat még azelőtt figyelmeztet a csontritkulás veszélyeire, mielőtt az komoly panaszokat okozna. Segítségével felmérhető a csontritkulás kockázata, illetve mértéke, mely folyamat megfelelő kezeléssel, egészséges táplálkozással és rendszeres testmozgással a súlyosabb problémák kialakulása előtt lassítható, csökkenthető.

Kik a különösen veszélyeztetettek?

A csontritkulás kockázatát az alábbiak nagymértékben fokozzák:

  • Csontritkulás családi előfordulása
  • Nőknél 65, férfiaknál 70 év feletti életkor
  • Alacsony BMI
  • Cukorbetegség, májbetegség, vesebetegség, pajzsmirigy- és tápanyag felszívódási zavar
  • Hormonális betegségek, zavarok
  • Kalcium- és vitaminhiányos étrend, túlzott kávéfogyasztás
  • Dohányzás
  • Mozgásszegény életmód
  • Tartós gyógyszerártalom (pl. szteroidok, antikoagulánsok, antiepileptikumok)

Mikor ajánlott?

A csontsűrűség mérés 50 év felett mindenkinek ajánlott, míg a különösen veszélyeztettek csoportjába tartozóknak már ennél korábban is.

Panaszmentes, átlagos kockázatúak számára 3 évente javasolt a rendszeres csontritkulás szűrésen való részvétel, míg magas kockázat esetén attól függően, milyen gyógyszereket szed, és mennyire csökkent a csonttömeg, 1-2 évente ajánlhatja az orvos a kontrollt.

Amennyiben a csontritkulásra jellemző panaszai vannak (csontfájdalom, hátfájás, gyakori csonttörés) mielőbb kérjen időpontot a szűrővizsgálatra!

Hogyan történik?

A vizsgálat a betegségekre, csonttörésekre vonatkozó minden családi és személyes előzményre kiterjedő felméréssel kezdődik.

A csontsűrűség mérés a röntgenvizsgálathoz hasonló. A beteg a vizsgálat során a hátán fekszik, amíg a gép felvételeket készít. A páciensnek néhány percig mozdulatlanul, egyenletesen lélegezve, fekvő helyzetben kell maradnia. A vizsgálat során a töréseknek leginkább kitett területek – az ágyéki gerinc, mindkét oldali csípő, a csukló – valamint a teljes test vizsgálatára sor kerül.

A szűrés lelete azonnal megvan, és az értékek ismeretében személyre szabott kezelést indít az orvos.

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

A vizsgálat alacsony dózisú röntgensugárzással jár, ezért terhesség alatt nem végezhető el!

Vizsgálat előtt tájékoztassa a vizsgálatot végző szakembert, ha van valamilyen beültetett fém implantátuma! Távolítsa el testéről az egyéb fémből készült tárgyakat is (nyaklánc, óra, piercing stb.)

Ha a vizsgálat előtt pár nappal kontrasztanyagos röntgen és/vagy CT vizsgálata volt, a vizsgálat során alkalmazott orális kontrasztanyagból potenciálisan még lehet a belekben. Ilyen esetben érdemes a vizsgálatot elnapolni!

Vegyen részt ön is ezen a szűrővizsgálaton!

ESZV NKFT reumatológia (beutalóhoz kötött):
52/560-130/ 298,299 mellék 560 069
EFI előjegyzéssel: 06202988867


A telefonok 07:00-16:00-ig hétköznapokon elérhetőek!


További információk, elérhetőségek: www.eszv.hu

Partnerség egy jobb jövőért

Jelen weboldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

A "Szabadhajdú" Közművelődési Média és Rendezvényszervező közhasznú Nonprofit Kft. jóvoltából

További információ: rohu357.hajduboszormeny.hu