Allergiateszt

allergia teszt
Az allergia a szervezet téves immunválasza, amikor egy olyan anyag vagy molekula ellen védekezik, amely ellen szükségtelen lenne, és normális esetben semmilyen reakciót nem váltana ki a szervezetből. Ezeket allergéneknek nevezzük. A leggyakoribb allergének a pollenek, az állati szőr vagy méreg, az atkák, egyes élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek és a nehézfémek.

Miért fontos?

Allergiateszt segítségével nemcsak az allergiás panaszokat okozó ételek és pollenek határozhatók meg, de kiszűrhetők az esetleges keresztallergiák is. Keresztallergiáról akkor beszélünk, ha a beteg az allergiáját kiváltó anyag kémiai szerkezetére hasonló másik allergénnel találkozik, ami szintén allergiás reakciót, úgynevezett keresztallergiát vált ki nála.

Kik a különösen veszélyeztetettek?

A betegség kialakulásában a genetikai hajlam is szerepet játszik, de az, hogy ki, mire és milyen mértékben lesz allergiás, nagymértékben függ az őt érő környezeti hatásoktól és stressztől.

Mikor ajánlott?

Az allergiaszűrés fokozottan ajánlott, ha asztmában vagy szénanáthában szenved, ha rovarcsípésre vagy bizonyos élelmiszerekre, gyógyszerekre, vegyszerekre vagy fémekre allergiás reakció lép fel Önnél.

Hogyan történik?

A szűrővizsgálat a tüneteivel és a családban előforduló allergiás megbetegedésekkel kapcsolatos kikérdezéssel kezdődik. Ezt követően bőrpróbára (provokációs teszt) vagy vérvételre kerül sor. 

Provokációs tesztek

  • Prick teszt – A leggyakrabban végzett bőrpróba. Az alkar bőrének fertőtlenítése után tollal megjelölik az allergének felvitelének helyét, majd  ezekre a pontokra gyárilag tisztított és higított allergénkivonatot cseppentenek, amit egy apró szúrás/karcolás segítségével a bőr alá juttatnak. Ha a beteg allergiás valamelyik felvitt anyagra, az bőrtüneteket (viszketés, bőrpír, duzzanat) vált ki. Az eredmény leolvasására és értékelésére kb. 15-20 perc múlva kerül sor.
  • Intradermális teszt – A Prick teszt csak a bőr felszíni rétegét érinti, így ha az nem ad egyértelmű eredményt, az allergéneket intradermálisan, fecskendővel is bejuttathatják a bőrbe.
  • Epicután teszt – Amennyiben a feltételezett allergiás reakció késleltetett (nem azonnali, hanem néhány nap múlva jelentkező reakcióra számítanak), az orvos a hátra ragasztható, tapaszok általi bőrtesztet javasolja, mely általában 48 órán át marad fent a betegen, és az allergiás reakciót ezután vizsgálják. Általában kontakt dermatitis (pl. fémekre, kozmetikai anyagokra való allergia) esetén használják.
  • Légúti/táplálék/gyógyszer provokációs teszt– Ennek során a gyanított allergénből inhalálással vagy orálisan kis mennyiséget juttatnak a szervezetbe. Ezt a vizsgálatot a hirtelen fellépő szövődmények veszélye miatt csak szoros szakorvosi megfigyelés mellett, és olyan központban végzik, ahol szükség esetén sürgősségi ellátásra van lehetőség.

Vértesztek

A súlyos reakciók elkerülése érdekében, ma már sokan a vérvizsgálattal történő allergiateszteket részesítik előnyben a bőrteszttel szemben. Ezek további előnye, hogy allergiaszezonban és antihisztamin szedése mellett, életkortól és bőrállapottól függetlenül, illetve kismamáknál is elvégezhetőek.

  • IgE meghatározás – Allergiás reakció esetén a vérben megemelkedik az össz- és a gyulladást jelző specifikus IgE antitestek koncentrációja is a vérben, mely következtében olyan anyagok szabadulnak fel (pl. hisztamin), amik allergiás tüneteket okoznak. A laboratóriumi vizsgálat ezek vizsgálatával határozza meg a tüneteket kiváltó allergént, illetve az allergia mértékét.
  • multiplex allergia teszt – Az allergének mellett azok komponenseit, molekuláit is vizsgálja. Egyetlen vérvétellel többszáz allergén vizsgálatára ad lehetőséget, emellett alkalmas a ritka allergiák és keresztallergiák vizsgálatára is. Segítségével pontosabb diagnózist kaphatunk és a célzottabb kezelésnek köszönhetően az allergiás tünetek is hatékonyabban csökkenthetők.

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

Az allergiateszthez történő vérvétel a nap során bármikor elvégezhető és nem szükséges hozzá éhgyomor.

Fontos tudnia, hogy egyes diéták és gyógyszerek (pl. antihisztaminok, szteroidok, immunszupresszív gyógyszerek) befolyásolhatják az eredményt, ezért ezekről még a vizsgálat előtt tájékoztassa orvosát!

A bőrteszt allergiaszezonban, illetve gyulladt/ekcémás bőrön az állapot súlyosbodását elkerülendő nem végezhető el. Egyes gyógyszerek alkalmazásának (pl. antihisztaminok) néhány napos felfüggesztése fontos annak érdekében, hogy a teszt minél pontosabb eredményt adhasson.

Terhesség alatt a bőrteszt szintén nem végezhető el. Ennek oka, hogy a vizsgálat magában hordozza az anafilaxiás sokk kockázatát. Az anafilaxiás sokk az allergiás reakció legsúlyosabb szövődménye, és potenciálisan életveszélyes helyzet.

Vegyen részt ön is ezen a szűrővizsgálaton!

ESZV NKFT tüdőgyógyászat (beutalóhoz kötött):
52/560-130/ 298,299 mellék 560 069


A telefonok 07:00-16:00-ig hétköznapokon elérhetőek!


További információk, elérhetőségek: www.eszv.hu

Partnerség egy jobb jövőért

Jelen weboldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

A "Szabadhajdú" Közművelődési Média és Rendezvényszervező közhasznú Nonprofit Kft. jóvoltából

További információ: rohu357.hajduboszormeny.hu