Ajánlott szűrővizsgálatok családtervezés során

baba cipőt fogó házaspár
A családtervezés a gyermekvállalásra és a fogamzásra való tudatos felkészülés. Az ehhez ajánlott szűrővizsgálatok segítségével megfelelő feltételeket teremthetünk a fogantatáshoz és minimálisra csökkenthető a terhességi komplikációk, a vetélés, és a koraszülés kockázata.

Miért fontos?

Az embrió szervfejlődése a terhesség első 12 hetében történik, és ilyenkor a legérzékenyebb az olyan káros tényezőkre is, mint a kismama egészségtelen életmódja vagy betegségei. A családtervezés során ajánlott szűrővizsgálatokkal a terhességet veszélyeztető komplikációkra már a fogantatás előtt fény deríthető. Emellett vizsgálják a terhesség létrejöttét vagy lefolyását befolyásoló olyan kórképeket is, melyek esetén (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, rák, vese-/szív-/májbetegség, szexuális úton terjedő betegség stb.) fontos a terhesség megfelelő előkészítése, és a kismama terhesség alatti speciális gondozása. 

Mikor ajánlott?

A családtervezés során ajánlott szűrővizsgálatok minden olyan pár számára javasoltak, akik mindent meg szeretnének tenni azért, hogy gyermekük egészségesen szülessen, illetve nyugodtan, komplikációktól való félelem nélkül szeretnének készülni a terhességre. A szűrővizsgálatok elvégzése kifejezetten ajánlott az alábbi esetekben:

  • Korábban ismétlődő vetélései voltak.
  • A családban halmozottan fordulnak elő bizonyos genetikai betegségek, fejlődési rendellenességek. 
  • Veszélyes anyagokkal történő rendszeres érintkezés esetén.
  • Hosszabb gyógyszeres kezelés után.
  • Ha 35 év felett terveznek gyermeket. Ebben az életkorban a terhesség már veszélyeztetettnek számít, így az esetleges problémák mielőbbi diagnosztizálásával és kezelésével nyert idő kiemelten fontos a fogantatás szempontjából.

Hogyan történik?

A szűrővizsgálat egy részletes állapotfelmérő beszélgetéssel kezdődik, ahol a pár  mindkét tagját részletesen kikérdezik az életmódjáról (táplálkozás, dohányzás, sportolás), a családjukban előforduló betegségekről (pl. trombózis, rák, pajzsmirigy problémák, cukorbetegség stb.) és saját kórelőzményükről. Ezek ugyanis mind befolyásolhatják a fogantatást és hatással a lehetnek a terhességre is.  

Ezt követően általános nőgyógyászati, illetve a pár férfi tagjánál urológiai kivizsgálásra kerül sor, hogy az orvos megállapíthassa, van-e fizikai akadálya a fogantatásnak. Az olyan betegségek, mint az endometriózis, PCOS, inzulinrezisztencia vagy egyes here betegségek és a merevedési zavar is akadályozzák a teherbeesést és kezelésre szorulnak.

A szűrővizsgálat keretében általános vér- és vizeletvizsgálatra is sor kerül, mely mindkét félnél vizsgálja a máj- és vesefunkciót, a pajzsmirigy működését, a szénhidrát-anyagcserét, a vérképző rendszer állapotát és a kívánt terhesség létrejötte érdekében legfontosabb hormonok szintjét.

A leendő kismamának ezen kívül ajánlott a rózsahimlővel és bárányhimlővel szembeni védettséget, valamint a trombózishajlamot és toxoplazma fertőzést kimutató szűrés is.

Amennyiben fennáll a fertőzés lehetősége, a pár mindkét tagjánál érdemes elvégeztetni a szexuális úton terjedő kórokozók szűrését. A chlamydia-, mycoplasma-, ureaplasma- és gonorrhoeae fertőzések sokszor tünetmentesek, ám nehezítik a teherbeesést, illetve veszélyeztetik a terhesség és a magzat egészségét.

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

A laborvizsgálat éhgyomorra történik, a reggeli első, középsugárból vett vizelet leadásával. Minden egyéb tudnivalóval kapcsolatban érdeklődjön a vizsgálatot végző szakembertől.

Vegyen részt ön is ezen a szűrővizsgálaton!

Védőnők, Családorvos, LEK: 06203366813


A telefonok 07:00-16:00-ig hétköznapokon elérhetőek!


További információk, elérhetőségek: www.eszv.hu

Partnerség egy jobb jövőért

Jelen weboldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

A "Szabadhajdú" Közművelődési Média és Rendezvényszervező közhasznú Nonprofit Kft. jóvoltából

További információ: rohu357.hajduboszormeny.hu