A szűrővizsgálatok fontossága az egészségtudatos ember életében

Az ülő életmód, a rohanó mindennapok, a nem megfelelő táplálkozás és a dohányzás önmagukban is komoly rizikótényezőt jelentenek a szív-és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásában. Ezen betegségek már a korai fázisukban felismerhetőek a megfelelő szűrővizsgálatok segítségével, így ezt követően gyógyításuk is nagyobb hatékonysággal, gyorsabban és kevesebb maradandó szövődménnyel valósulhat meg.

Szomorú statisztika

Magyarországon évente Szekszárd teljes lakosságával megegyező, 30-33 ezer beteg veszti életét daganatos megbetegedésben. A rákos halálesetek aránya 20 százalékkal magasabb, mint az EU átlaga, egyben a legmagasabb Európában.

A szív és érrendszeri megbetegedések hazánkban az összes halálozás 54 százalékáért felelősek. Félóránként hal meg valaki stroke miatt. Emellett világviszonylatban Magyarországon a második legmagasabb az emésztőszervrendszeri betegségek okozta halálozás, míg a végzetes kimenetelű krónikus májbetegségek aránya hétszer magasabb, mint az EU-ban. Ezek ismeretében különösen fontos, hogy odafigyeljünk a megelőzésre, melynek elengedhetetlen része a különböző lakossági szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel.

Miért fontos a szűrés?

  • A rendszeres szűrővizsgálatok célja, hogy egyszerűen elvégezhető, a vizsgált személy számára kellemetlenséget nem okozó módon kimutassák a rejtett, tüneteket és panaszokat még nem okozó betegségeket, vagy bizonyos betegségekre való hajlamot.
  • A korai diagnózis kulcsfontosságú az akut és krónikus betegségek esetében. Az időben történő szűrés növeli a sikeres kezelés és gyógyulás esélyét, segít meghosszabbítani az élettartamot, javítani az életminőséget, valamint csökkenti a súlyos szövődmények kockázatát.
  • A szívbetegségeket és a hozzájuk köthető állapotokat általában nehéz diagnosztizálni, amíg a beteg olyan tüneteket nem mutat, mint a légszomj, mellkasi fájdalom vagy szabálytalan szívverés. A szűrés segíthet azoknak, akiknek családjában szív- és érrendszeri megbetegedés vagy cukorbetegség áll fenn, a megelőzés folyamatában, és időszerű kezelést biztosít számukra.

Mikor ajánlott?

Az életkor előrehaladtával bizonyos betegségek kockázata egyre nő, így a szűrővizsgálatokon való részvétel is egyre fontosabb. Különösen igaz ez akkor, ha fokozott a genetikai hajlam egyes betegségek kialakulására.

30 év alattiak számára kétévente, ezt követően évente ajánlott az általános egészségügyi szűrés. 50 év felett már egyre több szűrővizsgálaton kellene rendszeresen megjelenni az egészség megőrzése érdekében.

Az egészségügyi szűrővizsgálatok általában 30 perc és fél nap közötti időt vesznek igénybe, attól függően, hány vizsgálatra kerül sor.

Ne feledje: egy-egy állapot vagy betegség korai felismerése segít megelőzni a krónikus betegség kialakulását és a szövődmények elkerülését.

Út egy egészségesebb élethez

A szűrővizsgálatok abban is segítenek, hogy egészségesebb emberré váljon. A személyes kockázatok ismeretében dönthet bizonyos életmódbeli változtatások napi rutinba illesztéséről. Például, ha időben észlelik a magas koleszterin- és vércukorszintet vagy vérnyomást, és azt megfelelően kezeli, a szívroham vagy a stroke kockázata drasztikusan csökkenhet. A szűrővizsgálatokon való rendszeres megjelenés mellett a napi testmozgás, a dohányzás és alkoholfogyasztás kerülése vagy az étrend megváltoztatása sokat segít abban, hogy sokáig fitt legyen és egészséges maradjon.

Partnerség egy jobb jövőért

Jelen weboldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

A "Szabadhajdú" Közművelődési Média és Rendezvényszervező közhasznú Nonprofit Kft. jóvoltából

További információ: rohu357.hajduboszormeny.hu